Siirry pääsisältöön

Minne katosivat vitamiinit?

Haluan jakaa kanssanne LiveLife lehden pikku artikkelin vitamiineista:

Kalatiskien ja vihanneshyllyjen tarjonta ei ole koskaan näyttänyt tuoreemmalta, mutta ruokamme ravintosisältö ei ole enää sitä mitä se on joskus ollut.

Ennenvanhaan syötiin tuoreempaa ruokaa; liha oli vasta teurastettua, kala juuri pyydystettyä ja marjat avstikään poimittuja. Silloin ruoassa oli paljon ravintoaineita.. Moderni tapa käsitellä ja tuottaa elintarvikkeita on johtanut merkittävään ruoan ravintoarvojen köyhtymiseen.

Hedelmätiskien runsas tarjonta on tuoreen näköistä, mutta jotta voisimme ostaa hienon näköisiä appelsiineja, hedelmät on poimittu jo ennen kuin ne ovat kypsiä, ne saavat yksinkertaisesti kypsyä kuljetuksen aikana. Tutkimukset osoittavat, että hedelmät ja vihannekset, jotka korjataan liian aikaisin, sisältävät vähemmän vitamiineja. Muita ruoan ravintoarvoja heikentäviä tekijöitä ovat mm. tehomaatalous ja ympäristön pilaantuminen.

Brittitutkija David Thomas on tutkinut elintarvikkeiden ravintosisältöjä. Hän sanoo, että meidän pitää syödä nykyisin 4 porkkanaa saadaksemme yhtä paljon magnesiumia kuin yhdestä porkkanasta vuonna 1940. Appelsiinienkin rautapitoisuus on vähintään puolittunut. Raudan väheneminen koskee myös esim. maissia, porkkanaa ja perunoita.

Elimistä tarvitsee hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita joka päivä. Virallisten ravitsemussuositeusten mukaan monipuolinen tavallinen ruoka riittää yleensä kattamaan elimistön tarpeet. Lista yleisimmin syödyistä ruoka-aineista kertoo kuitenkin, että suositukset ja todellisuus eivät aina kohtaa.

Syömme paljon eineksiä, vietämme vähemmän aikaa keittiössä, emmekä saa tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia. Muuttunut elämäntapamme ja ruoan alentunut ravintosisältö vaikeuttavat tarpeellisten ravintoaineiden saantia. Valitse siis luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa aina kun voit ja käytä myös yrttejä ja lisäravinteita tarvittaessa!

***************************

Kesäaikaan Suomessakin on helppoa herkutella torien tuoreilla antimilla, kasviksilla, marjoilla, syksyllä taas juureksilla jne. Omassa taloudessamme suosimme paljon kotimaista, luomua ja lähiruokaa. Lisäksi hyvä on koettaa syödä vuodenajan mukaan; kesällä viilentäviä hedelmiä ja kasviksia, talvella taas lämmittäviä juureskeittoja ja pataruokia. Kehomme ovat jo geenien puolestakin sopeutuneet tällaiseen ruokavalion vaihteluun. Nykyaikana talvisinkin ulkomailta tuotavat trooppiset hedelmät ”sotkevat” elimistömme tasapainoa viilentämällä kehoa, joka muutenkin on jo ilmaston puolesta viileä. Shiatsun ideologiakin kehottaa suosimaan paikallista ruokaa, johon kehomme ovat tottuneet, näin paitsi ravitsemuksemme, niin myös kehon energiat pysyvät tasapainossa – ainakin ruoan puolesta 🙂

Hyvinvointi, ruokavalio, vitamiinit